Петролните цени спадат във вторник на фона на укрепващия щатски долар и под натиска на несигурността около решенията на срещата на страните участнички в споразумението за ограничаване на добива ОПЕК +.

Техническият комитет на ОПЕК + ще проучи ситуацията на петролния пазар на 2 март, за да направи препоръка до последващия Комитет за наблюдение на министрите (JMMC), чиито заключения ще бъдат разгледани от всички министри на страните от ОПЕК +, отбелязва S&P Global Platts.

Цената на майските фючърси за сорта Brent се понижи на лондонската борса ICE Futures днес към 9 ч българско време с 0,76 долара до 62,93 долара за барел. В понеделник тези контракти поевтиняха с $ 0,73 (1.1%) до $ 63,69 за барел.

В същото време априлските фючърси за американския суров петрол WTI бяха по-евтини при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с 0,81 долара и се търгуваха по 59,83 долара за барел. По време на предишната сесия тяхната цена спадна с 0,86 долара (1,4%) до 60,64 долара за барел.

Индексът ICE Dollar, който измерва стойността на щатския долар спрямо шест основни световни валути, е нараснал с 0,2% във вторник. По-силният долар повишава цената на петрола за купувачите, използващи други валути.

Инвеститорите очакват нови решения от пакта ОПЕК + относно нивата на производство след април. В момента намаляването на добива от страните от ОПЕК + е 7,2 милиона барела на ден, или около 7% от докризисния обем. Съгласно условията на споразумението от 3 декември 2020 г., OPEC + може да увеличи производството с 500 хиляди барела на денонощие всеки месец.

Според резултатите от срещата през март, производството може да се увеличи от април с 1,5 милиона барела на ден, ако Саудитска Арабия реши да не удължава доброволното намаляване на добива си с 1 милион барела на ден.

На предстоящата среща между страните от ОПЕК + могат да възникнат противоречия, тъй като някои участници, като например Саудитска Арабия, остават консервативни, докато други, включително Русия, искат да увеличат производството, предвид значителното укрепване на цените на петрола, информира S&P Global Platts.

"Брент е нараснал с близо 30% тази година, тъй като стимулите и ваксинациите са засилили надеждата за по-голямо търсене. други призовават за повече квоти", отбелязват анализаторите от ANZ.