Цените на петрола умерено спадат в петък сутринта, но завършват седмицата със силен ръст поради сигнали за повишено търсене на суровината в Китай.

Властите в Пекин значително увеличиха квотите за внос на петрол за местните компании, което показва предстоящо увеличение на производството на китайските рафинерии.

Оптимизмът на инвеститорите за перспективите пред икономиката на САЩ оказва допълнителна подкрепа на пазара, отбелязва Bloomberg. Публикуваните преди ден статистически данни показаха забавяне на инфлацията в САЩ, което засили очакванията, че цикълът на повишаване на основния лихвен процент в страната скоро ще приключи.

Цената на мартенските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско време е 83,63 долара за барел, която е с 0,39 долара по-ниска от тази при затваряне на предходната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези контракти поскъпнаха с $1,36 (1,7%) до $84,03 за барел.

В същото време цената на фючърсите за петрола WTI за февруари при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се понижи с $0,12, до $78,26 за барел. До края на предишната търговия котировките договори се покачиха с $0,98 (1,3%) до $78,39 за барел.

Потребителските цени (CPI) в САЩ през декември са се повишили с 6,5% в сравнение със същия месец на миналата година, съобщи Министерството на труда в четвъртък. По този начин инфлацията се забавя от 7,1% през ноември до най-ниското ниво от октомври 2021 година. Потребителските цени се понижиха с 0,1% спрямо предходния месец - спадът им в месечно изражение се отбелязва за първи път от 2020 г.

"Данните за инфлацията показват, че Фед вероятно е почти приключил с повишаването на лихвите и икономиката на САЩ ще може да избегне рецесия", каза Едуард Моя, главен анализатор в OANDA, цитиран от Market Watch.