Цените на петрол в петък се понижават в хода на азиатската търговия. Котировките на "черното злато" отчитат спад от началото на седмицата заради опасенията, че ръстът на добива в САЩ ще компенсира усилията на ОПЕК за намаляване на предлагането.

Сутринта октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняват с 9 цента до $51,92 за барел. При закриването на пазара в четвъртък цената бе спаднала с 35 цента (0,67%) - до $52,01 за барел.

Цената на септемврийските фючърси за американския еталон WTI на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се понижава с 9 цента - до $48,94 за барел. По време на вчерашната сесия контрактите поевтиняха с 56 цента (1,13%) - до $49,03 за барел.

От началото на седмицата стойността на Brent спадна с 1,1%, а на WTI - с 1,5%. Както стана известно от отчета на енергийното министерство, добивът на петрол в САЩ е нараснал през миналата седмица с 20 хиляди барела на денонощие до 9,43 млн. барела на ден - максимално производство от юли 2015 година.

Инвеститорите се опасяват, че активния подем на добива в САЩ ще забави балансирането на пазара, на което разчитаха страните от ОПЕК и техните партньори в споразумението за съкращаване на производството.