Петролният пазар в петък се възстановява, сред вчерашния силен спад на цените, опасенията от търговския конфликт между САЩ и Китай отслабват.

Октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поскъпват с $0,79 - до $59,02 за барел. В хода на търговията в четвъртък тяхната цена падна с $1,25 (2,1%) и в края на сесията бе $58,23 за барел.

Стойността на американския WTI за септември на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се покачва с $0,86 - до $55,33 за барел. Вчера неговата цена се понижи с 0,76 (1,38%), до $54,47 за барел.

Като цяло през седмицата Brent поскъпна с 0,2%, а WTI - с 0,9%.

Както заяви вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп, неговата тактика а повишаване на митата за внасяните от Китай стоки дава положителен резултат. "Те искат да сключат сделка, Между другото, те преглътнаха митата, нямаше повишение на цените", каза той пред избиратели в Ню Хемпшир в рамките на предизборна обиколка.

Тръмп съобщи на журналистите, че има намерение да проведе телефонен разговор с китайския лидер Си Дзинпинн. И отбеляза, че срещата на преговарящите екипи на двете страни все още трябва да се състои през септември във Вашингтон.

Инвеститорите все още се надяват на прогрес в търговските преговори между САЩ и Китай, а и Тръмп чувства натиск заради срива на финансовите пазари. Петролът може отново да тръгне нагоре в случай на отслабване на търговските конфликти и геополитическите рискове, отбелязват експерти.