Петролните котировки продължават да се покачват умерено в сряда след скок до максимални цени от повече над година. Ръстът се подкрепя от очакванията, че усилията на членовете на ОПЕК и други производители за ограничаване на добива ще доведат до намаляване на световните резерви, пише Dow Jones.

Цената на априлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес към 9,20 ч. българско време се вдигна с 0,37 долара , до 57,83 долара за барел. Във вторник Brent поскъпна с $1,11 (2%) - до $ 57,46 за барел.

В същото време мартенските фючърси за американския еталон WTI поскъпнаха при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с 0,31 долара, до 55,07 долара за барел. По време на предишната сесия тези контракти се вдигнаха с $1,21 (2,3%) - до $ 54,76 за барел.

Министрите на Комитета за наблюдение на споразумението ОПЕК + (JMMC) ще проведат среща в сряда, за да обсъдят пазарните условия и изпълнението на ангажиментите. Преди ден техническият комитет заяви, че сделката за ОПЕК + през декември е изпълнена с 99%, докато страните от ОПЕК са изпълнили сделката със 103%, а страни извън ОПЕК - с 93%.

Комитетът заседава всеки месец. Решението за квотите за февруари и март беше взето на януарската среща за два месеца наведнъж. Според решението на ОПЕК +, всички страни от споразумението поддържат нивата си на производство през януари, Русия може да увеличи производството на петрол с 65 хиляди барела на ден, Казахстан - с 10 хиляди барела на ден. Тези държави могат да увеличат производството със същите обеми и през март.

Петрол се подкрепя и от данните на Американския петролен институт (API). Според доклада на API, стоковите запасите от нефт в САЩ през седмицата, приключила на 29 януари, са намалели с 4,26 милиона барела, след като са паднали с 5,27 милиона седмица по-рано. Спад е отбелязан за втора поредна седмица. Анализаторите очакваха средно увеличение на запасите с 0,37 милиона барела, пише Trading Economics.

Междувременно, според API, запасите от бензин са намалели с 240 хиляди барела, от дестилатите - с 1,62 милиона барела. Запасите от нефт в терминала Кушинг, които ес търгуват на NYMEX, са намалели с 1,885 милиона барела. Американското министерство на енергетиката ще публикува своите официални данни по-късно в сряда.

Ръстът на котировките се подпомага и от подобряване на настроенията на инвеститорите на фона на новини за хода на ваксинацията срещу коронавирус в САЩ през последните седмици и усилията на администрацията на американския президент Джо Байдън да приеме нови мащабни стимулиращи мерки, казват експерти от Axi.