Цените на храните в световен мащаб се повишиха за четвърти пореден месец от септември, заради увеличената цена на зърнените култури и растителните масла, съобщи Организацията по прехрана и земеделие (FAO) - агенцията на ООН за храните.

Индексът на цените на храните на FAO, който измерва месечните промени за кошница със зърнени култури, маслодайни семена, млечни продукти, месо и захар, е средно 97,9 пункта през миналия месец спрямо 95,9 пункта през август.

Според агенцията реколтата от зърнени култури в световен мащаб може да достигне до годишен рекорд през 2020 г. Индексът на цените на зърнените култури на агенцията нарасна с 5,1% през септември спрямо август и с 13,6% на годишна база.

Индексът на цените на растителното масло се е повишил с 6% на месечна база, заради нарастващите котировки на палмово, слънчогледово и соево масло, които достигнаха 8-месечен връх. Средната цена на захарта падна с 2,6% от август..

Индексът на месото спадна с 0,9% на месечна база и с 9,4% на годишна база. Влияние оказа забрана на вноса от Германия в Китай след откриването на африканска чума по свинете в най-голямата европейска икономика миналия месец.

Прогнозата за потреблението на зърнените култури през сезона 2020/21 г. беше определена на 2,744 милиарда тона. Това е с 2,8 милиона тона по-малко от предходната оценка на FAO, но и с 54,5 милиона тона над прогнозата за сезон 2019/20 година.

Прогнозата за световните запаси от зърнени култури към края на сезоните през 2021 г. е била 890 милиона тона, което е с 5,9 милиона тона по-малко от предишната оценка, но все още представлява рекордно високо ниво.