Цените на петрола продължават да се понижават в хода на търговията в петък, като по-рано сутринта сортът Brent се търгуваше с лек плюс, а американския еталон WTI - на червено.

Вниманието на търговците остава съсредоточено върху ситуацията с COVID-19 и потенциалните му последици за търсенето на суровината в близко бъдеще. В петък стана известно, че в САЩ се появи нов щам на коронавируса, идентифициран преди това в Южна Африка.

Въведените карантинни мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса ограничават туристическите пътувания и търсенето на гориво по целия свят - от Пекин до Лос Анджелис, пише Bloomberg.

Цената на мартенските фючърси за европейския петрол Brent на лондонската фондова борса ICE Futures днес към 9,15 ч. българско време е 55,51 долара за барел, което е с 2 цента по-малко от края на предходната сесия. В четвъртък, 28 януари, тези договори поевтиняха с 0,28 долара (0,5%) - до 55,53 долара за барел. Мартенските контаркти изтичат днес, след като пазарът се затвори.

Мартенските фючърси за американския суров петрол WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се търгуват по 52,19 долара за барел, което е с 0,15 долара под нивото при закриване на пазара в четвъртък. Ден преди това тези фючърси поевтиняха с 0,51 долара (1%) - до 52,34 долара за барел.

Междувременно ръководството на Европейския съюз обмисля да ограничи износа за Обединеното кралство на поръчаната от него и произведена в Белгия ваксина срещу коронавирус от Pfizer, съобщават европейските медии, позовавайки се на шефа на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Докато Европа не разполага с ваксини и заплахата от разпространение на нови щамове коронавирус оказва натиск върху настроението на търговците, не очаквайте увеличение на цените на петрола", каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights.