Макар цените на петрола да отчитат на световните борси най-ниските си нива от десетилетие, в реално изражение спадът е дори по-дълбок.

Фючърсите на американския бенчмарков сорт West Texas Intermediate потънаха под 30 долара за барел във вторник за първи път от 2003 година.

Петролът от Саудитска Арабия към Азия е дори по-евтин – 26 долара за барел, което е най-ниското ниво от началото на 2002 г., когато се вземе предвид инфлацията, и близо до нива, виждани преди края на хилядолетието, предаде Blооmbеrg.

Снимка 215780

Източник: Bloomberg

Забавеният ръст на инвестициите и строителството в Китай – най-големият потребител на енергия в света – „оказва огромен дефлационен натиск по света и това е значителна част от случващото се със срива в цените на петрола”, каза Ъдеър Търнър, председател на Института за ново икономическо мислене.

Икономическият растеж на страната миналата година отчете най-ниския си темп от четвърт век.

Цените на петрола, изнасян от Саудитска Арабия, биха били по-малко от 17 долара за барел при обръщане в нивото на долара от 1998 г. – годината, в която цената на суровината достигна дъното след 80-те години.

Снимка 215781

Източник: Bloomberg

Ползата за потребителите от историческо ниските цени петрола се притъпява от промени в данъчното облагане на горивата и намаляване на субсидиите, посочи Пол Хорснъл от банката Standard Chartered Plc.

„Със сигурност обаче се вижда, че настоящите цени са много ниски по каквито и да е описания”, добави той.