Петролните цени в сряда сутринта се понижават, след като достигнаха многогодишни върхове ден по-рано.

Днес към 9:10 ч. българско време декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняха с $0,54, до $84,54 за барел. Във вторник цената на Brent се вдигна с 0,75 долара (0,89%) - до 85,08 долара за барел, най-високото ниво от октомври 2018 година.

В същото време ноемврийските фючърсите за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) са по-евтини с 0,43 долара, до 82,53 долара за барел. По време на предишната сесия тези контракти поскъпнаха с 0,52 долара (0,6%) - до 82,96 долара за барел. В определен момент от търговската сесия във вторник цената на WTI достигна най-високата си стойност от седем години насам.

Растежът на петролните цени продължава от два месеца на фона на дисбаланса в търсенето и предлагането. Повишаването на цените на въглищата и природния газ в Азия принуди производителите на електроенергия да преминат към петрол като алтернатива, пише Trading Economics.

Търговците в сряда очакват публикуването на данни от Министерството на енергетиката на САЩ за състоянието на стоковите резерви от петрол, бензин и дестилати в страната.

Експертите, интервюирани от S&P Global Platts, очакват средно търговските запаси от петрол в страната да се увеличат с 2 милиона барела миналата седмица, докато тезие от бензин са намалели с 2,2 милиона, а от дестилати - с 2,4 милиона.

Данни от Американския петролен институт (API) показват увеличение на запасите от петрол в САЩ с 3,3 милиона барела за седмицата, приключила на 15 октомври.