Цените на референтните марки суров петрол се понижават при търговията в четвъртък на фона на укрепването на долара след заседанието на Федералния резерв на САЩ. В същото време спадът на котировките е ограничен от данните за значително намаляване на американските петролни резерви през миналата седмица.

Анализаторите обясняват тази динамиката на цените на укрепването на долара, което според пазарния стратег на IG Джун Ронг Ип е провокирано от "ястребови" сигнали от заседанието на Фед, приключило на 16 юни.

Междувременно пазарът се подкрепя от данните, публикувани в сряда от Министерството на енергетиката на САЩ, според които запасите от петрол в страната през миналата седмица са намалели със 7,36 милиона барела до 466,67 милиона барела. Намаляването на стоковите резерви от суровината е регистрирано за четвърта поредна седмица. Запасите от бензин се увеличават с 1,95 милиона барела до 242,98 милиона барела, а от дестилатите намаляват с 1,02 милиона барела до 136,19 милиона барела.

Анализаторите, анкетирани от S&P Global Platts, очакваха намаление на запасите от петрол с 4,2 милиона барела, без промяна в резервите на бензин и увеличение на запасите на дестилати с 200 хиляди барела.

Този остър спад в американските петролни резерви показва, че "търсенето значително надминава предлагането", каза Филип Стейбъл, главен пазарен стратег в Blue Line Futures, цитиран от MarketWatch.

Цената на августовските фючърси за Brent на лондонската фондова борса ICE Futures към 9:15 часа българско време в четвъртък е 74,02 долара за барел, което е с 0,37 долара по-малко от края на предишната сесия. В резултат на търговията в сряда тези договори поскъпнаха с 0,4 долара (0,5%) - до 74,39 долара за барел, достигайки максимално затваряне от април 2019 г., според данните на Dow Jones Market Data.

Юлските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поевтиняват с 0,12 долара - до 71,80 долара за барел, което е с 0,35 долара под крайната цена от предишната сесия. До затварянето на пазара в сряда стойността на тези договори се увеличи с 0,03 долара (0,04%) - до 72,15 долара за барел, което е най-високото им ниво от 10 октомври 2018 година.