Възстановяването на международния туризъм ще се забави през тази година с изключение на някои западни пазари, а това от своя страна ще предизвика загуби на стойност от 2,4 трилиона долара. Това прогнозират от ООН в свой анализ.

По оценката на експертите секторът няма да успее да се върне към предкризисните си нива преди 2023 година.

"Ваксинацията срещу COVID-19 и сертификатите са от ключово значение за възстановяване на доверието в туризма, което ще бъде като спасителен пояс за много държави, особено за по-малките островни страни, които са силно зависими от сектора", се посочва в документа, цитиран от Reuters.

През 2020 година броят на международните туристи се срина до 73% от предкризисните си нива през 2019 година, което даде резултат в загуби в размер на 2,4 трилиона долара за туризма и за свързаните с него сектори, показват изчисленията на Световната туристическа организация към ООН.

"Очакванията за тази година не са много по-добри", посочва търговският анализатор от организацията Ралф Петерс. "Първите три месеца на годината отново бяха тежки и почти нямаше пътувания", допълва той.

По неговите думи може да се очаква някакво възстановяване през втората половина на годината поне в Северна Америка и в Европа.

Според доклада има три сценария за сектора през 2021 година, според които спадът в международния туризъм ще бъде между 63 и 75%, което ще причини щети за 1,7 и 2,4 трилиона долара.