Турската лира удари ново дъно и рязко поевтиня. Спадът се случи, след като данни от статистическите служби в страната посочиха, че южната ни съседка може да бъде засегната от ново свиване на брутния вътрешен продукт в страната през третото тримесечие от годината, предаде агенция Bloomberg.

Междувременно от правителството коментираха, че спадът на валутата не е свързан с намеса за овладяването на срива на паричната единица.

Стойностите на турската лира се стопиха с 0.6 на сто, което отбележи най-резкият спад сред останалите основни "играчи" на пазара. С това валутата удари рекордните 3.1853 турски лири за долар на търговията в Истанбул към 15 часа местно време.

Турската лирата поевтиня с 8 процента от края на миналата година и така си спечели мястото на най-зле представящата се парична единица сред нововъзникващите валути на пазара. Пред нея се нарежда само аржентинското песо. Така турската лира бележи четвърта поредна година на спад.

И все пак министърът на икономиката в страната Нихат Зейбекчи коментира, че намеса в обменния курс би означавала "попадане в капан".

На този фон индустриалното производство в южната ни съседка показа неочакван отрицателен спад през септември. В резултат на тези данни от правителствените служби водещи анализатори резервираха очакванията си за растеж към по-ниски стойности.

Но същевременно прогнозират и свиване на турската икономика, а влошаващите се стойности идват в период на неспокойни пазари и непредсказуема политика.