Мощният ураган Айда, който засегна южните части на САЩ, успя да предизвика хаос в петролната индустрия в страната и да спре работата на 95% от съоръженията за добив в неделя. Ураганът премина през Мексиканския залив преди да се отправи към Ню Орлианс в неделя и предизвика огромен срив на системите за доставка на електроенергия в региона.

В резултат на проблемите, предизвикани в петролния сектор, цените реагираха. Така стойността на американския лек суров петрол WTI нараснаха с 0,6% в неделя вечерта до 69,30 долара за барел при 68,74 долара за барел при затварянето на борсите в петък, пише CNN Business.

Според данните на специализираната платформа OilPrice, в момента WTI се търгува за 68,54 долара за барел. Сортът Brent също е поскъпнал, като достига цена от 72,82 долара за барел.

В региона на Ню Орлеанс спрелите работа рафинерии заради урагана са 6, като по думите на Анди Липоу от хюстънската консултантска фирма Oil Associates все още не е ясно колко време ще отнеме те да заработят отново нормално.

"Пътят на урагана Айда беше един от най-лошия възможен за петролната индустрия и може да засегне тръбопроводи, които транспортират горива от Мексиканския залив към източното крайбрежие", посочва той.

През 2005 година ураганът Катрина също засегна тежко петролната индустрия. Тогава средната цена на природния газ скочи с 18%, което беше най-големият едноседмичен пик от войната в Персийския залив през 1991 година. След Катрина бяха нужни два месеца, за да се върнат цените към нивото си отпреди това.