В южните части на Германия има недостиг на горива като дизел и мазут. Ситуацията е такава заради ограничени доставки, поради критично ниските нива на водата в река Рейн, коментира германското подразделение на рафинерията OMV.

Река Рейн е една от най-важните реки в Европа по отношение на транспорт на стоки. Реката тече на северозапад от Швейцария през Германия, Франция и Холандия в Северно море. Тя е основен транспортен коридор за петролни продукти в Европа. Поради горещите вълни и сушата това лято в Европа, нивата на реката са ниски и вече е твърде плитко, за да преминат баржите, превозващи петролни продукти, пише Bloomberg.

Засега "наблюдаваме текущо използване на мазут и дизел", обяви германското подразделение на базираната в Австрия OMV има рафинерия в Южна Германия.

Според OMV Германия надпреварата за доставки на гориво вероятно е резултат от "провокиран от криза недостиг на пазара и следователно прекомерни спекулации и натрупване на запаси".

Заради ниските нива на река Рейн OMV Group е увеличила десетократно вноса на горива през река Дунав, съобщи компанията в края на миналия месец.

Ниските нива на водата на Рейн наскоро накараха и Швейцария да освободи петрол от аварийните си резерви, поради намаляване на задължителните нива на петролни запаси с 6,5%.

Река Рейн може да бъде негодна за транспорт на стоки съвсем скоро

Река Рейн може да бъде негодна за транспорт на стоки съвсем скоро

Това ще доведе до главоболия за редица компании

Швейцария получава доставки на петрол по два ключови маршрута - през Рейн и чрез железопътен транспорт. Ниските нива на водата на Рейн доведоха до драстично намаляване на количеството продукти, превозвани по реката, докато трансграничният железопътен трафик към Швейцария стана жертва на анулирания и закъснения поради липса на персонал и текущи ремонтни дейности според правителствена информация.

Предишният път, когато Швейцария намали задължителния праг на запасите от петрол, беше през лятото на 2018 г., което също беше много сухо лято и транспортният капацитет по Рейн също беше силно намален.

Германия има само три месеца да се спаси от енергийна криза

Най-голямата икономика в Европа има само три месеца да се спаси от енергийна криза

Тя не може да разчита дори на Франция, където дефектните ядрени реактори усложняват газовата криза