Потребителските цени в Хърватия през юни са се увеличили с 12,1 на сто в сравнение със същия месец на миналата година, което е най-високият ръст на инфлацията, откакто Държавният статистически институт отчита тези данни.

Цените на хранителните продукти в страната стремително се увеличават и цената на един вид специален хляб достигна 50 куни (6,65 евро). Толкова струва и килограм свинско месо, съобщава загребският "Ютарни лист", цитира БТА.

За сравнение килограм свинско месо в Хърватия струва 46.99 куни (6.25 евро), а сланината - около 48 куни (6.40 евро).

На фона на тези цени безквасният хляб "Здравко", например струва 49.98 за килограм, а домашният хляб със семена на производителя "Дон Дон" - 45 куни за килограм.

Гръцкият туризъм се възстановява, но високата инфлация го удря отново

Гръцкият туризъм се възстановява, но високата инфлация го удря отново

Бpaншът все пак очаква пpиxoдитe дa cĸoчaт c 80% cпpямo тeзи oт 2019 година

Читател на "Ютарни лист" твърди, че подобен вид хляб в Германия струва две евро, и то в момента, а не преди инфлацията да удари и тази страна.

От производителя "Дон Дон" обяснили за "Ютарни", че не са отговорни за търговския марж, но цените на всички суровини и енергоносители са се повишили и затова са поскъпнали и техните продукти. Преди поскъпването същият вид хляб е струвал около 13 куни (1.73 евро).

Директорката на фирмата "Житозаедница" Нада Баришич обясни, че цените на хляба се увеличават, защото изкупуването на килограм жито тази година е по-скъпо, отколкото е било миналата година.

Високата инфлация у нас се поддържа умишлено?

Високата инфлация у нас се поддържа умишлено?

Гост на Money.bg e президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов

За потребителите все пак остават изгодни цените на основните видове хляб, като полубелия, който може да се намери на цена от 7,5 куни (едно евро) за 700 грама.

Хлебопроизводството има големи проблеми, добави Нада Баришич.