Канадските власти планират да разрешат продажбата в страната от 2035 година само на леки автомобили, които са или електрически превозни средства, или хибриди. Това съобщи министърът на околната среда и изменението на климата на втората по територия страна в света, Стивън Гилбо.

"Обявяваме план за стандарт за достъпност на електрически превозни средства, който ще доведе до това, че всички нови леки пътнически превозни средства, продавани в Канада, ще бъдат или електрически, или хибридни, до 2035 г.", казва министърът, добавяйки, че всички тези автомобили трябва да имат нулеви емисии на въглероден двуокис.

Така от 2035 г. страната ще спре да продава леки автомобили, работещи само с бензин или само с дизелови двигатели.

Канада ще отпусне над $2 милиарда за финансиране на атомната енергетика на Румъния

Канада ще отпусне над $2 милиарда за финансиране на атомната енергетика на Румъния

Средствата ще бъдат за два нови атомни реактора

Канадският министър уточнява, че става въпрос не само за седани и хечбеци, но и за пикапи и джипове. Ръководителят на ведомството добавя, че от 2026 г. 20% от колите, продавани в страната, вече трябва да са електрически превозни средства.

Стивън Гилбо уверява, че канадските власти ще направят всичко необходимо, за да осигурят на канадския пазар достатъчно автомобили с двигатели без вътрешно горене. Ще бъде изградена и необходимата инфраструктура за обслужване на електрически автомобили, а производителите и купувачите на електрически автомобили ще получат определени отстъпки (в цените).

Най-голямата атомна електроцентрала в света ще бъде изградена в Канада

Изграждат най-голямата атомна електроцентрала в света - ето къде

Тя ще измести от първото място японската АЕЦ

Според прогнозите, казва министърът, цитиран от ТАСС, "до края на десетилетието цената на автомобилите с бензинови и електрически двигатели ще бъде една и съща", а след това електрическите автомобили ще поевтинеят. Гилбо също така твърди, че през следващите 10 години канадците ще похарчат средно 82 хиляди канадски долара (около $61 хиляди), за да използват "стандартен хечбек" с бензинов двигател, и 50 хиляди канадски долара (около $37 хиляди) - за подобен модел на електрическа кола.

Миналата година канадският премиер Джъстин Трюдо каза, че федералното правителство ще насърчи хората да купуват електрически превозни средства и да инвестират в инфраструктура за зарядни станции. За тези цели се планира да бъдат отделени най-малко 2,9 милиарда канадски долара (към онзи момент 2,31 милиарда долара).

Какъв е ръстът на продажбите на електромобили в света и в Европа

Какъв е ръстът на продажбите на електромобили в света и в Европа

Субсидиите за този пазар все още продължават