Великобритания може би е изправена пред дългосрочно увеличение на размера на държавата, както и значително повишение на данъците като резултат от пандемията, смятат в Institute for Fiscal Studies, цитирани от Bloomberg.

Групата заяви във вторник, че е "изключително възможно" разходите на правителството да нараснат до 45% от икономиката до средата на десетилетието - нива, невиждани за продължителен период от време от 70-те години.

Възможността за значително увеличение на държавата подчертава политическа промяна, донесена от пандемията. Някога партия, която се гордееше с ниски данъци и правителствени разходи, днес консерваторите управляват насред безпрецедентно ниво на дълг в опит да съживят икономиката.

Министерствата и други агенции вече получиха допълнителни $90 млрд., а високите разходи за защита от здравната криза няма да намалеят скоро. Това ще "изяде" голяма част от допълнителните разходи, планирани преди пандемията. Така финансовият министър Ричи Сунак ще трябва да избира между остеритет за някои департаменти или нови 20 млрд. паунда до 2023-4.

Според директора на IFS Пол Джонсън Великобритания е изправена пред "наистина значителен" ръст на данъците в средносрочен план, макар че Сунак вероятно ще се въздържи да увеличава налозите преди 2022 г., за да не спъне възстановяването.

Нуждата от допълнителни разходи идва в момент, в който прогнозата за икономиката на страната е неясна, отчасти и заради Brexit.

Великобритания стартира нова схема от стимули за подкрепа на работните места

Великобритания стартира нова схема от стимули за подкрепа на работните места

Схемата започва от ноември и ще струва около 300 милиона паунда на месец