Правителството във Великобритания вече се готви да похарчи далеч над половин милиард паунда, за да подготви страната за излизането от Европейския съюз, пише Bloomberg, цитирайки ресорния министър Дейвид Дейвис.

Пред свои колеги Дейвис посочи, че със задачата са натоварени 8 000 души, които работят по общо около 300 програми. Цената до момента е 662 милиона паунда (882 милиона долара). Сумата не включва парите, които Великобритания ще плати на ЕС.

Джеймс Слак, говорител на премиера Тереза Мей, допълни, че 250 милиона паунда вече са били похарчени, а останалите 412 милиона са определени за следващите години.

"Твърд Brexit" ще струва по $15 000 на всеки работещ британец

"Твърд Brexit" ще струва по $15 000 на всеки работещ британец

Великобритания ще влезе в рецесия след излизането си от съюза, смятат икономисти

В рамките на подготовката за излизане от ЕС правителството е наело нови 3 000 души. Очаква се през следващата година митниците да се нуждаят от нови 5 000 служители.

Междувременно стана ясно, че решението за излизане от Съюза вече е намалило разполагаемите средства на домакинствата със средно над 600 паунда (795 долара) за година. Изчислението е на Националния институт за икономически и социални изследвания.

Сривът на цената на паунда от референдума насам засили инфлацията. Великобритания страда и от намалели инвестиции и продуктивност, както и повишена несигурност пред бизнеса.

Великобритания губи до 75 000 работни места във финансите след Brexit

Великобритания губи до 75 000 работни места във финансите след Brexit

Изчислението е на Централната банка