Напускането на Европейския съюз без търговско споразумение няма да е евтино за Великобритания. Анализ на Rabobank показва, че т. нар. "твърд Brexit" ще струва по 11 500 паунда (15 000 долара) на всеки работещ британец до 2030 г. - еквивалента на 18 от ръста на брутния вътрешен продукт.

През тази седмица британските министри описаха планове за непредвидени разходи, ако не се постигне сделка, което ясно подсказва, че се готвят и за този вариант, коментира Bloomberg.

Пречки пред търговията, по-ниски инвестиции, загуба на работни места и бизнеси във финансовия сектор и по-ниска имиграция ще натежат на растежа, пише в доклада.

Филип Хамънд, министър на финансите, заяви в сряда, че се готви да одобри повече държавни разходи в определени сектори, ако до началото на следващата година няма ясни знаци за прогрес в преговорите с Европейския съюз. Кабинетът представи и план за излизане без сделка за митническия съюз.

Великобритания има срок до март 2019 г. да договори ново търговско споразумение с блока, а премиерът Тереза Мей обеща двугодишен преходен период. Но преговорите с ЕС не се движат, което увеличава шансовете най-лошият сценарий да се сбъдне.

Въможностите пред правителството да намали икономическия удар от Brexit - като например да намали корпоративните данъци, да договори споразумения за търговия с други страни и спестените пари от вноската в бюджета на ЕС - ще имат твърде малък ефект върху негативните последици, пише в доклада. Вероятно Великобритания ще трябва все пак да продължи да внася пари в ЕС, за да запази достъп до единния пазар.

Дори и Великобритания да успее да постигне споразумение, страната все пак ще влезе в двугодишна рецесия от 2019 г., когато ще напусне съюза, смятат от Rabobank. Икономиката ще се свие с 1.1% годишно при споразумение и 2.4% без.