Тежката политическа и икономическа криза във Венецуела не е новина. Нови проблеми за южноамериканската държава обаче са напът да направят живота на венецуелците дори още по-труден, разказва CNN.

Проблемът е, че страната бързо губи единственият си източник на приходи - петрола. "Черното злато" заема почти целия износ на държавата. Но според последните данни добивът е на най-ниското си ниво от 1989 г. насам - като изключим стачките на петролните работници през 2002.

В 10 от последните 11 години добивът намалява, а през първата половина на годината той се срина рязко с 12%, сравнено със същия период на миналата година.

Какво може да се купи с минималната заплата във Венецуела?

Какво може да се купи с минималната заплата във Венецуела?

Преглед на разходите за живот в страната

Коренът на проблема е, че компании, които добиват петрола - като Halliburton и Baker Hughes са намалили производството рязко и ще запазят тези нива, докато не получат от президента Никола Мадуро дължимите им милиони долари.

Ако се вгледаме още по-дълбоко в проблема, ще видим, че той е още по-лош, отколкото изглежда. Докато страната изпомпва 1.9 милиона барела дневно, тя получава средства за едва около 800 000 от тях, тъй като Венецуела изплаща дълг към Русия и Китай, като им подарява петрол. А цените на бензиностанциите все още са символични, така че страната не получава средства и от продажбите у дома.

Отделно, Венецуела дължи сумата от около 5 милиарда долара на инвеститори само за тази година. Страховете, че страната не може да плати се увеличават, а във вторник S&P свали рейтинга й на "боклук".

"Ситуацията е много по-лоша, отколкото очаквахме", казва проф. Франческо Моналди, бивш консултант на Световната банка, а сега университетски преподавател. "Наистина се изисква специален талант, за да разрушиш икономика по такъв начин", допълва той.

10 милиарда долара делят Венецуела от фалита

10 милиарда долара делят Венецуела от фалита

Това е размерът на резервите, с които разполага държавата

Венецуела има най-много залежи от петрол от която и да е друга стрна по света, но държавата се тресе в тежка криза, причинена от твърде големите харчове на правителството, лошото управление на природните ресурси и корупцията. От 2014 г. тя е в рецесия.

Междувременно цените на храните растат до небесата, а венецуелците гладуват: живеещите в бедност са загубили средно по 8.5 килограма заради недохранване. На хората им се налага да отидат в съседна Колумбия, за да си купят тоалетна хартия. И вече са най-многобройната нация, която търси убежище в САЩ, изпреварвайки Мексико и Китай.

Бизнесът на кои компании още пострада във Венецуела?

Бизнесът на кои компании още пострада във Венецуела?

Вчера GM обяви, че прекратява бизнеса си, но не е единствената фирма, записала загуби