Венецуела е в разгара на хаос. Икономиката на страната върви надолу и съвсем губи контрол. Ситуацията събужда недоволството на граждани, като бурните протести се разрастват.

Боливарът продължава да пада, а кризата в южноамериканската държава се задълбочава.

Корупцията и лошото управление доведоха до хиперинфлация във Венецуела. Цените се очаква да нараснат със 720% тази година според Международния валутен фонд. Сривът, през който венецуелци преминават, доведе до недостиг на основни продукти и лекарства за жителите. И дори последният скок в минималната заплата не може да компенсира това.

В неделя президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви увеличение от 50% на възнагражденията. Заплатата достига 97 531 боливара на месец. Според неофициалния курс, който е определящ, сумата е еквивалентна на 12.53 долара. С включени ваучери за храна парите достигат 250 531 боливара, които се равняват на 32.19 долара.

Третият за тази година скок обаче не е светъл лъч, тъй като повишаването на цените се отразява върху ръста на парите, заради което венецуелци могат да си позволяват все по-малко покупки (наравно с дефицита на стоки в магазините). 

Кризата във Венецуела се задълбочава

Кризата в най-закъсалата икономика се задълбочава

Страната преминава през много главоболия

Средно разходите за живот в столицата Каракас за четиричленно семейство достигат близо 1 380 долара на месец без наем, сочи справка на Money.bg с най-голямата в света база за потребителски данни Numbeo. Според платформата сумата наброява около 350 долара за един човек.

Пазаруване в магазина

За венецуелци дори едно пазаруване в магазина е сложно. За литър мляко човек трябва да отдели 1.04 долара, а килограм бял ориз струва 1.66 долара. Най-скъпо от плодовете се продават ябълките, като за килограм от стоката средният венецуелец ще плати около 3.90 долара. Сред зеленчуците най-висока е цената на лука. Килограм от продукта излиза малко над 1.50 долара.

Един бял хляб с грамаж от 500 гр. струва почти 1.10 долара, а бутилирана вода от 1.5 литра коства 0.87 долара от месечния бюджет. Същевременно за 12 яйца гражданите на страната трябва да отделят 1.59 долара.

За да сложат на трапезата си домати венецуелци трябва да платят 1.25 долара, за да си купят килограм от продукта. Същото количество пилешко месо струва 3.66 долара (платформата има предвид пилешко филе).

Рафтовете по магазините обаче често се оказват празни, като страната страда дори от недостиг на брашно, което затруднява запасяването на домакинствата с необходими хранителни продукти.

Минималната заплата на венецуелци не им стига дори за едно пазаруване

Страната, в която минималната заплата не стига дори за едно пазаруване

Кризата се задълбочава

Комунални услуги

Основните комунални услуги за венецуелци като ток и вода излизат близо 14.70 долара за апартамент от 85 квадрата. В същото време 1 минута разговор по телефона в рамките на предплатена мобилна тарифа излиза 0.15 долара.

Транспорт

Никъде другаде по света бензинът не е толкова евтин, колкото във Венецуела. Цената на горивото е по-ниска дори от питейната вода в страната. Зареждането на резервоара с литър бензин струва 0.01 долара. Придвижването с помощта на местния транспорт излиза 0.10 долара, като в тази категория се има предвид еднопосочен билет.

Колумбия блести на фона на кризата във Венецуела

Страната, която блести на фона на най-закъсалата икономика в света

Ситуациите в двете съседки са коренно различни