Бурните протести се разрастват, икономиката съвсем е извън контрол, а венецуелците страдат от недостиг на храна и лекарства. Това са част от проблемите на най-закъсалата икономика в света. Междувременно и боливарът продължава да губи стойност, а главоболията на Венецуела се задълбочават.

В началото на годината необходими бяха около 3 000 боливара, за да се купи един щатски долар. А до сряда нивото скочи до почти 8 000. Това посочват данни от dolartoday.com, който сайт проследява неофициалния обменен курс, използван от повечето венецуелци, тъй като официалните тарифи се считат за надценени, разказва CNN Money.

"Правителството просто използва грешни политики, за да остане на власт", коментира Раул Галегос, старши анализатор в международната консултантска фирма Control Risks.

Корупцията и лошото управление доведоха до хиперинфлация в страната. Цените се очаква да нараснат със 720% тази година според Международния валутен фонд. А сривът на икономиката и валутата доведе до недостиг на храна, лекарства и основни продукти за жителите.

Минималната заплата на венецуелци не им стига дори за едно пазаруване

Страната, в която минималната заплата не стига дори за едно пазаруване

Кризата се задълбочава

Страната е потънала в размирици, а венецуелците призовават президента Николас Мадуро да се оттегли от поста си или да проведе демократични избори. От края на март 74 души са загубили живота си, а повече от 1400 са били ранени по време на протести.

Във вторник кризата ескалира, след като венецуелски полицай и екип съучастници откраднаха правителствен хеликоптер и прелетяха с него над Върховния съд, хвърляйки гранати. Тогава полицаят поиска от Мадуро да подаде оставка.

Венецуела е известна с най-големите петролни запаси в света и някога е била най-богатата държава в Южна Америка. Сега парите на страната са на свършване. Централната банка държи едва 10 милиарда долара резерви - запаси, които трябва да върнат икономиката към стабилност.

10 милиарда долара делят Венецуела от фалита

10 милиарда долара делят Венецуела от фалита

Това е размерът на резервите, с които разполага държавата