Най-закъсалата икономика в света продължава да се изправя пред проблеми.

Социлистическото правителство във Венецуела, водено от президента Николас Мадуро, взе решение да вдигне минималната работна заплата в неделя като опит да потуши протестите в страната.

Така месечното възнаграждение за гражданите става точно 200 021 боливара с включени ваучери за храна, предаде CNN Money. Сумата се равнява на около 280 долара според официалния валутен курс. Но на черния пазар парите се търгуват за 50 долара. Именно черният пазар е този, който определя цените във Венецуела.

Но дори и с поредния скок, надницата не стига на венецуелци да си купят достатъчно неща от магазина.

През март за кошница от базови продукти гражданите на страната е трябвало да оставят 772 614 боливара. Списъкът със стоки тук включва яйца, мляко и плодове.

Размерът на парите, необходими за едно пазаруване, се равнява на близо четири пъти месечна минимална работна заплата, сочат данни на Центъра за социални анализи и документация във Венецуела.

За Венецуела проблемите се задълбочават

За най-закъсалата икономика проблемите се задълбочават

Страната е заплашена от още по-висока инфлация

Недостигът на храна и постоянно покачващите се цени водят до тревожни резултати. Миналата година средният венецуелец, живял в крайна бедност, рязко е намалил теглото си заради липсата на храна. На много от гражданите се е налагало дори да пропускат храненето според национално проучване.

На фона на политическия хаос скокът в цената на хранителните продукти е огромен. През март картон с 30 яйца е струвал 9 600 боливара от 1 180 боливара само година по-рано.

И цените растат всеки месец. Така млякото и сиренето са поскъпнали с 33 на сто, докато месото скача с 19 процента. Със 17 на сто по-висока е сумата, необходима за закупуване на риба, а плодовете са с 14 процента по-скъпи.

Венецуелци са изправени пред недостиг на храна и тоалетни принадлежности, а много от рафтовете в супермартеите или стоят празни, или са пълни с продукти на изключително високи цени.

Скокът в заплата от 60 процента може и да звучи значително, но инфлацията в страната се очаква да нарасне до 720 процента през тази година, а през следващата дори да стигне 2000 на сто, сочат данни на МВФ.

10 милиарда долара делят Венецуела от фалита

10 милиарда долара делят Венецуела от фалита

Това е размерът на резервите, с които разполага държавата