Ясно е в каква степен енергийната сигурност на Китай зависи от внос от Русия и Близкия изток, имайки предвид количествата петрол, който внася. Но Китай има друг проблем - също толкова сериозен. Става въпрос за олиото за готвене.

Китай е силно зависим от внос на хранителни масла. Цените на местните хранителни масла продължават да се покачват, а сигурността в това отношение се превръща в проблем, отбелязва държавното издание Economic Daily.

Китай разчита на внос за всички видове хранителни масла, като 31% от потреблението е благодарение на вноса. Дори цифрата да не изглежда сериозна, властите дават да се разбере, че страната трябва да започне да посреща сама по-голяма част от тези нужди и да гледа на това като въпрос на продоволствена сигурност.

Страната е най-големият потребител на хранителни масла в света. На Китай се дължи 20% от световното потребление на основни растителни масла, но само 13% от производството им, според данните на Министерството на земеделието на САЩ. Освен това страната е изложена на колебания в цените и доставките.

Дефицит от слънчогледово олио и рекордни цени на международните пазари

Дефицит от слънчогледово олио и рекордни цени на международните пазари

Украйна и Русия дават близо 80% от световния износ

Защо цените на олиото се покачват?

Редица фактори в момента повишават цените и ограничават доставките на растителното масло: пандемията от Covid, войната между Русия и Украйна, сушата в Южна Америка и Канада, ограничаването на износа на индонезийско палмово масло, и разклатените вериги на доставки.

Цените на слънчогледовото масло са се повишили със 73% до 2844 долара за метричен тон през март, в сравнение със средната цена от 1639 дплара за последното тримесечие на миналата година, според Министерството на земеделието на САЩ. Цените на най-консумираното олио за готвене в Китай соевото масло се повишават с 34%, спрямо средното за две години назад.

Цените на храните през март падат на годишна база, но въпреки това се очаква инфлацията при хранителните продукти да се повиши през следващите месеци. Цените за производители са нараснали с над 8 на сто за месец.

Междувременно Китай също иска да намали и зависимостта си от внос на соя. В момента страната внася 84% от соята, която консумира. Войната засегна и производството на торове и на соя, а това са продукти, които Китай също внася от чужбина. Китайските животновъди ще се нуждаят спешно от соя за фураж. В тази връзка се очаква, че и цените на месото в страната ще скочат.