Зърното отново напуска украинските пристанища. Цената на тора рязко пада. Бяха мобилизирани милиарди долари помощ. И все пак светът все още е в хватката на най-лошата продоволствена криза в съвременната история. Причината: войната на Русия в Украйна разтърсва глобалните селскостопански системи, които вече се борят с последиците от екстремното време и пандемията, пише CNN Business.

Пазарните условия може да са се подобрили през последните месеци, но експертите не очакват скорошно облекчение. Това означава повече болка за уязвимите общности, които вече се борят с глада. Това също така повишава риска от глад в страни като Сомалия, която се бори с това, което ООН описва като "катастрофална" хранителна криза.

"Всички основни причини за продоволствената криза все още са с нас - конфликти, Covid-19, изменение на климата, високи цени на горивата", казва Кари Фаулър - специален пратеник на САЩ за глобалната продоволствена сигурност, пред CNN.

"Наистина мисля, че трябва да се подготвим за тежка 2023 година", допълва той.

Светът е на прага на най-голямата продоволствена криза от над десетилетие

Светът е на прага на най-голямата продоволствена криза от над десетилетие

Според доклад на МВФ

Дейвид Бийзли, ръководител на Световната продоволствена програма на ООН, написа в Twitter, че събирането на елита в Давос идва в "критичен момент". Неговата агенция получи $14 милиарда през 2022 година, безпрецедентна сума, като над $7 милиарда от нея дойдоха от Съединените американски щати. Това му помогна да достави храна и помощ на около 160 милиона души по света.

Но високите цени на храните означават, че финансирането не може да стигне много далеч, а войната на Русия продължава да генерира глобална нестабилност. Освен това, трябва да се работи повече за увеличаване на доставките на храни в страните с по-големи нужди, категорични са експертите в областта.

Най-високите цени на храните в историята

Преди Русия да нахлуе в Украйна, цената на храните вече беше на най-високото си ниво от десетилетие, поради криза във веригите за доставки и екстремни метеорологични явления, като най-лошата суша от почти век в централна и южна Бразилия.

Рекордните цени на природния газ — ключов принос за производството на азотни торове, също се превърнаха в кошмар за фермерите.

После дойде войната. Украйна обикновено доставя около 45 милиона метрични тона зърно на световния пазар всяка година и е най-големият износител на слънчогледово масло в света. Заедно с Русия тя представляваше около една четвърт от глобалния износ на пшеница през 2019 година.

Кои страни купуваха през лятото най-много украинско зърно

Кои страни купуваха през лятото най-много украинско зърно

Преговорите по "зърнената сделка" се подновяват

Тъй като руските войски блокираха пристанищата на страната, обтегнатата продоволствена система беше подложена на нов шок - този път още по-труден за понасяне.

"Продължаващата война в Украйна има това продължаващо отрицателно въздействие върху световните цени на храните и добавя още повече нестабилност", коментира Аби Максман, който е главен изпълнителен директор на Oxfam America.

Индекса на цените на храните, разработен от Организацията за прехрана и земеделие на ООН достигна най-високото си годишно ниво

Той се повиши с над 14% в сравнение с 2021 година. През 2022-а броят на хората, борещи се с остра продоволствена несигурност нараства главоломно. Това означава, че техният достъп до храна е бил свръх ограничен и е застрашил живота и поминъка им.

И все пак има някои признаци на подобрение. Индексът се понижава девет поредни месеца, като декемврийската му стойност беше под тази отпреди година. Основен фактор за това е рязкото поевтиняване на растителните масла.

Доставките са високи, а търсенето намалява, тъй като икономиката се забавя и страховете от рецесия се засилват. Сделката за рестартиране на износа на храни от Украйна през Черно море й позволи да изпрати повече от 12 милиона метрични тона зърно и други хранителни продукти до началото на декември. А падащата цена на енергията спомогна за намаляване на цената на тора.

"В момента нещата се движат в правилната посока", казва Джонатан Хейнс - старши анализатор в изследователската компания Gro Intelligence. Но опасенията остават, особено като се има предвид, че цените на храните изглежда са се стабилизирали на високите си нива.

Икономиката на Русия започва да усеща тежестта на санкциите

Икономиката на Русия започва да усеща тежестта на санкциите

Продажбите на автомобили в страната са спаднали с 58,8% през 2022 година