Въпреки че цените на храните спаднаха през последните месеци, продоволствената несигурност вероятно ще се влоши поради множество фактори, включително затруднения в доставките, предизвикателства пред реколтата в Украйна и високи цени на торове и енергия, се казва в доклад на МВФ, публикуван в четвъртък.

Тази хранителна криза прилича по размери на кризата, наблюдавана през 2007-2008 г., която предизвика сериозен недостиг на храна и много смъртни случаи и доведе до социални и политически вълнения, се казва в доклада.

Четиридесет и осем са най-засегнатите от кризата страни, поради значителния натиск върху платежния им баланс, острата продоволствена несигурност, а регионът Сахел и други части на Субсахарска Африка са изправени пред най-лоши перспективи. Освен мащаба на страданието, разходите за техните икономики се изчисляват на милиарди, посочи базираната във Вашингтон международна финансова организация, пише БНР, позовавайки се Bloomberg.

"Увеличените цени на храните и енергията и ограниченията в предлагането не само понижават жизнения стандарт, но също така вероятно ще увеличат бедността и ще понижат дългосрочния растеж, потенциално подхранвайки социални вълнения и широкомащабна миграция", смята авторите на доклада на МВФ.

В момента Фондът обмисля въвеждането на т. нар. "прозорец при продоволствен шок" (food-shock window). Новото финансово съоръжение за страни, засегнати от продоволствена криза, ще бъде достъпно 12 месеца след одобрението.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви миналата седмица, че "няма съмнение", че бордът на фонда скоро ще го одобри.