Ходът на Япония да забрани продажбите на повечето употребявани автомобили в Русия секна търговия с близо 2 милиарда долара оборот годишно, която процъфтява в сянката на санкциите срещу воюващата държава,пише "Ройтерс".

В началото на август японското правителство забрани износа на всички, освен на субкомпактни автомобили, за Русия, прекъсвайки доходоносния обратен канал в търговията с употребявани Toyota, Honda и Nissan.

Унищожавайки най-големия източник на употребявани автомобили в Русия, санкциите понижиха цените на колите втора употреба в Япония и накараха търговците да се борят, за да изпращат превозни средства в други региони, особено за пазарите с десен волан в Нова Зеландия, Югоизточна Азия и Африка.

Автомобилите, които само милионери и милиардери могат да си позволят (списък на най-скъпите коли на планетата)

Автомобилите, които само милионери и милиардери могат да си позволят (списък на най-скъпите коли на планетата)

Те са известни с несравнимото си качество и дизайн

Търсенето на автомобили втора употреба от Япония в Русия скочи рязко, след като глобалните производители на автомобили, включително Toyota, се оттеглиха от страната след нахлуването на Москва в Украйна.

До миналата година Русия купуваше повече от една четвърт от употребяваните автомобили на Япония на средна цена от почти 8200 долара. Тези продажби са били на път да надхвърлят 1,9 милиарда долара за цялата 2023 г., преди Япония да наложи по-строгите санкции, показват търговски данни.

Повече от половината от 303 000 употребявани коли, внесени от Русия през първите осем месеца на годината, са от Япония, според данни на руската аналитична агенция Autostat.

Kia и Hyundai изтеглят 3,37 милиона коли поради опасност от пожар

Kia и Hyundai изтеглят 3,37 милиона коли поради опасност от пожар

Нарежда се паркиране на открито и далеч от сгради до завършване на ремонтната кампания

Първоначално Япония забрани износа на луксозни автомобили за Русия през април миналата година. Страната добави забрана за износ на тежкотоварни камиони през юни.

Съгласно новите санкции дилърите все още имат право да изнасят за Русия по-малки автомобили, като Toyota Yaris или Honda Fit.