Hyundai и Kia изтеглят общо 3,37 милиона превозни средства в САЩ поради риск от пожари в двигателите, като нареждат на собствениците да паркират навън и далеч от сгради до завършване на ремонтната кампания, съобщава Reuters.

Корейските автопроизводители предупреждават, че течовете на спирачна течност могат да причинят късо съединение, което може да доведе до пожар.

Hyundai Motor America изтегля от пазара в САЩ над 560 000 автомобили заради технически проблеми

Hyundai Motor America изтегля от пазара в САЩ над 560 000 автомобили заради технически проблеми

Kia от своя страна изтегля 3555 автомобила

От Hyundai казат, че има доклади за 21 пожара и 21 други топлинни инцидента от 2017 г. насам, свързани с този проблем, докато Kia има информация за най-малко 10 потвърдени пожара и инцидента.

Привикването в сервиз от страна на фирмата Kia America обхваща 1,73 милиона автомобила от моделите Borrego, Cadenza, Forte, Sportage, K900, Optima, Soul Rio, Sorento и Rondo. Изтеглянето обхваща различни моделни години за всяко превозно средство, произведено в периода от 2010 г. до 2017 г., според документ в Националната администрация за безопасност на движението по пътищата.

Хидравличният електронен контролен блок (HECU) в посочените превозните средства може да претърпи късо съединение в резултат на изтичане на спирачна течност, което може да доведе до пожар в двигателното отделение по време на паркиране или шофиране, каза автомобилният производител.

Hyundai и Kia изтеглят близо 100 хил. коли - предупреждават да не се паркират на закрито

Hyundai и Kia изтеглят близо 100 хил. коли - предупреждават да не се паркират на закрито

Има опасност от пожар заради дефект

Hyundai изтегля 1,64 милиона автомобила Elantra, Genesis Coupe, Sonata Hybrid, Accent, Azera, Veloster, Santa Fe, Equus, Veracruz, Tucson, Tucson Fuel Cell и Santa Fe Sport от моделни години, обхващащи 2011 до 2015 година.

В модула на антиблокиращата спирачна система (ABS) може да изтече вътрешно спирачна течност и да причини късо съединение, което може да доведе до пожар в двигателното отделение по време на паркиране или шофиране, предупредиха от Hyundai.

Дилърите ще сменят предпазителите HECU и ABS, ако е необходимо, казаха автомобилните производители. Очаква се собствениците да бъдат уведомени за графика на сервизната кампания през ноември.