91 773 автомобила на Hyundai и нейното дъщерно дружество Kia ще бъдат спешно изтеглени от пазара заради дефект, който създава опасност от пожар, съобщава Quartz.

Компанията даже предупреди собствениците междувременно да паркират возилата си на открито.

Детайли: Засегнати са актуалните версии на Hyundai Palisade, Tuscon, Sonata, Elantra и Kona, както и Kia Soul и Sportage.

Проблемът е в маслената помпа Idle Stop & Go - разработка на Hyundai, с която трябва да се повиши икономията на гориво при спиране на светофар или в задръстване. Установено е, че някои елементи от системата са застрашени от прегряване и запалване.

Hyundai Motor America изтегля от пазара в САЩ над 560 000 автомобили заради технически проблеми

Hyundai Motor America изтегля от пазара в САЩ над 560 000 автомобили заради технически проблеми

Kia от своя страна изтегля 3555 автомобила

От Hyundai отбелязват, че проблемът може да доведе и до късо съединение и повреда на други елементи от електрониката на возилото.

Вече има и случаи на изгорели автомобили.

Контекст: Това е пореден удар за групата на Hyundai. През март повече от 570 000 возила трябваше да минат през сервизите заради друг пожароопасен дефект.

Разследват доставчици на Hyundai в САЩ заради детски труд

Разследват доставчици на Hyundai в САЩ заради детски труд

Част от малолетните работници може да се окажат жертви на трафик

През май властите в САЩ поискаха изтеглянето на 4 млн. коли на Kia заради опасност от взрив на въздушните възглавници с разхвърчане на осколки в кабината. Разследва се и проблем с електромобили на Hyundai, които спират внезапно.

Отново през пролетта корейската група плати 200 млн. долара в рамките на извънсъдебно споразумение с американското правителство заради слабото ниво на защита на автомобилите ѝ. TikTok потребители показаха колко лесно се прониква във возилата и това доведе до вълна от кражби.