Редица стоки от Япония, сред които и автомобилите, скоро може да поевтинеят сериозно на европейския пазар. Това ще стане след подписването на търговското споразумение между Токио и Брюксел, пише CNN.

"Амбициозната сделка между Европейския съюз и Япония ще изпрати мощен сигнал към останалата част на света, че две от най-големите икономики устояват на протекционизма в името на отворената търговия и инвестициите", каза по-рано тази седмица европейският ресорен комисар Сесилия Малмстрьом. Двете страни са все по-близо до сключването на сделката.

ЕС и Япония заедно формират около една четвърт от световната икономика, а през миналата година обемът на търговия между тях е достигнал 140 милиарда долара.

Токио настоява да премахне тарифите за внос на продукти като потребителска електроника и автомобили. ЕС пък настоява за по-добър достъп до пазара на земеделски продукти и по-ниски налози за храна и вино.

Ако това бъде постигнато, японските коли може да поевтинеят с поне 10% - колкото е митото в момента.

От сделката може да има и губещи - САЩ. Ако споразумението влезе в сила и европейските земеделци могат да продават на по-ниски цени продуктите си в Япония, то секторът в Америка ще срещне трудности.

Вашингтон имаше как да подобри своята позиция на източния пазар - чрез споразумението TPP, но Доналд Тръмп изтегли страната от преговорите.