Най-скъпи у нас са яйцата, брашното и прясното мляко в сравнение с другите държави от ЕС. Това обявиха синдикалистите от КНСБ, които днес изнесоха данни за месечната издръжка на българина.

Последните данни на синдиката, сочат че 1427 лева са нужни на един човек за месец за издръжка. За двама възрастни и едно дете са нужни 2568 лева. На тримесечна база доходът за издръжка нараства с 1,8% или с 8,1% на годишна база.

Синдикатът отбелязва, че заплатата за издръжка отбелязва слаб ръст, но вече при достигната по-висока база натрупана през предходната година.

Ръстът на цените за малката потребителска кошница, в която са включени 20 основни и жизненоважни стоки, показва нарастване на годишна база от 15,2%, като се вижда задържане на цените при някои стокови продукти, дори лек спад, но като цяло остават на високи нива.

Икономическото министерство предлага веригите да продават някои храни на минимални цени

Икономическото министерство предлага веригите да продават някои храни на минимални цени

Инициативата ще бъде доброволна, предстои обсъждане

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че се успокоил ръстът на инфлацията като подчерта, че тя расте, но с по-умерено темпо. Макар и слабо се увеличават хората, които получават заплата над нужната за издръжка, стана ясно от думите му. Част от заплатите в бюджетната сфера са коригирани.

За изхранването на един човек са нужни 562 лв. месечно

В редица икономически дейности темпът на нарастване на минималната работна заплата не компенсира комулативната инфлация през последните 2 години.

Цените на електроенергията са се стабилизирали, но остават по-високи от равнището преди енергийната криза. Има лек спад на цените на газа и петрола. Ръст има в цената на свинското, пилешкото и телешкото месо. 

Най-консумираните храни в света на глава от населението

Най-консумираните храни в света на глава от населението

Моделите на потребление варират според региона

КНСБ обяснява, че инфлационните процеси в страната до голяма степен се обуславят от външни икономически шокове. Тревога пред световната икономика буди войната между Израел и Палестина.