Безработицата в една от най-големите икономики в Африка е на исторически връх, а младите хора и жените за най-засегнатите от нея.

Последните данни показват, че около 7,8 милиона души в Южна Африка не са били заети през второто тримесечие на 2021 година. Това е най-високото ниво на показателя от 2008 година, сочат данните на статистическата служба на страната.

В момента нивото на безработицата в Южна Африка е на рекордно равнище от 34,4%, което прави страната тази с най-голям дял на неработещото население в света, показват изчисления на Bloomberg.

Статистическите данни сочат, че чернокожите жени са сред най-засегнати, като при тях делът на безработните е над 40 на сто. Другата група в това отношение са младите хора между 15 и 24 години, за които нивото на безработицата е 64,4 на сто. При тези между 25 и 34 години равнището е от почти 43 на сто.

Причините за този негативен тренд са няколко. На първо място идва натискът на пандемията върху икономиката, строгите мерки, широкоразпространеното неравенство сред населението, но и спада с почти 40 на сто на чуждестранните инвестиции, пише сайтът Quartz.

За една от най-индустриализираните и големи икономики в региона, новината за рекордната безработица в Южна Африка звучи притеснително. По думите на Чиедза Мадзима, който е експерт от Fitch Solutions, са необходими спешни реформи.

Той посочва, че високата безработица сред младите хора в страната е истинска катастрофа, като около 3,4 милиона души или 33% от хората между 15 и 24 години "са безработни, не учат и не се обучават".

"Бедността, ограничените перспективи за увеличаване на доходите, неравенството и безработицата ще предизвикат повтарящи се вълни на социално недоволство", смята Мадзима.