Дейността на турския бизнес у нас става все по-активна през последните години. От 2008 г. до сега броят на дружествата с турско участие, регистрирани в България, се е утроил, като през 2015 г. тези фирми са били 5935, а за първите три месеца на 2016 г. те вече са достигнали до 6112.

Южната ни съседка е на 13-о място по инвестиции в страната ни, като за миналата година вложенията са в общ размер на 24,8 милиона евро. Това заявиха от застрахователната компания Кофас по време на пресконференция в София.

Експертите от дружеството посочват, че страната продължава да бъде един от основните търговски партньори на България, като за миналата година е отчетен положителен търговски баланс и стоков оборот между двете държави в размер на 3,5 милиарда евро.

От Кофас твърдят, че въпреки терористичните атаки в Турция, сложната вътрешнополитическа ситуация и конфликтите в Ирак и Сирия, икономиката на страната ще остане сравнително стабилна.

Негативният ефект на атентатите, както и обтегнатите отношения с Кремъл, ще продължи да тегне над туристическия сектор, който е основен двигател на растежа на страната. Международният туроператор Tui отчита остър спад от 40% на записванията за почивки в Турция от началото на годината. Това обаче може да е добра новина за индустрията у нас.

“Кофас очаква туристическата индустрия там да пострада, както заради средата, така и заради самоубийствените атентати и влошаването на отношенията с Русия. Това обаче е възможност за страната ни”, смята управителят на Кофас за България Милена Виденова.

Въпреки сложната обстановка в която се намира южната ни съседка в момента, прогнозите са, че нейната икономика ще нарасне с до 3,6 на сто тази година.

“Страна като Турция, въпреки че е изложена на миграционен натиск, запазва относително добра икономическа стабилност и не се характеризира със сериозно увеличаване на рисковете. Външният натиск върви заедно с намаляване на вътрешнополитическите напрежения и по информация на Кофас това може да допринесе за растежа на страната”, посочват от застрахователното дружество.