Турската икономика отбелязва истински бум. Според официалните данни, през миналата година тя е нараснала с цели 7,4% - растеж, който е по-силен дори от китайския, и то независимо от напреженията с Германия и с други важни търговски партньори. Държавните финанси също изглеждат в добро здраве, сходна е ситуацията и с кредитните портфейли на банките.

Една балканска страна изпревари Китай и Индия по икономически растеж. И тя не е Румъния

Една балканска страна изпревари Китай и Индия по икономически растеж. И тя не е Румъния

Ръстът на БВП идва до голяма степен от вътрешното търсене

Колос на глинени крака

Означава ли това, че президентът Ердоган се намира в комфортна ситуация? Ни най-малко, твърдят наблюдатели. Защото при по-внимателно вглеждане турското икономическо чудо прилича по-скоро на колос на глинени крака. Така например високият растеж през 2017 г. се обяснява главно със слабите данни от предходната година, както и с влезлите в действие програми за стимулиране на конюнктурата и кредитирането.

Тези програми обаче не само обременяват държавния бюджет, но и биха могли да утежнят положението на банките, ако някои от кредитираните фирми не успеят да върнат заемите, взети в чужда валута, отбелязва "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) и добавя, че кризата вече чука на вратата.

Турция е в омагьосан кръг: лирата се срива, централната банка не смее да я защити

Турция е в омагьосан кръг: лирата се срива, централната банка не смее да я защити

Инвеститорите масово залагат срещу валутата и печелят

Признак за това е курсът на турската лира, който в момента се намира в състояние на свободно падане. В сряда 1 долар се разменяше срещу 4.19 турски лири, а 1 евро - срещу 5.19 лири. И двата курса са абсолютен негативен рекорд, отбелязва в тази връзка списание Focus, а Neus Deutschland прогнозира, че в най-лошия случай обезценяването на лирата може да доведе до вълна от фирмени фалити, а оттам - и до пълен срив на турската икономика.

И още нещо: неблагоприятното развитие на турската лира неминуемо подклажда инфлацията, тъй като вносните стоки стават все по-скъпи. Цените в Турция междувременно скочиха с над 10%. В една такава ситуация обикновено се предприема повишаване на лихвите. Не обаче и в Турция на Ердоган, където залагат на друга стратетия - наливане свежи пари на пазара, пише новинарският канал n-tv.

Турската икономика е на ръба на прегряването. И това е лоша новина за Ердоган

Турската икономика е на ръба на прегряването. И това е лоша новина за Ердоган

През следващата година в страната предстоят избори

Планът на Ердоган

"Автократично управляващият президент иска на всяка цена икономиката на страната да се развива на бързи обороти - поне до ноември идната година, когато ще има избори за нов държавен глава и нов парламент. И когато Ердоган възнамерява окончателно да наложи преминаването към президентска система на управление. А изборната победа на Ердоган зависи именно от добрите икономически показатели", коментира n-tv.

Остава надеждата, че турските избиратели няма да допуснат да бъдат водени за носа. Инвеститорите вече обръщат гръб на Турция. И с пълно право, заключава ФАЦ.

Колко силна е турската икономика?

Колко силна е турската икономика?

Споровете със САЩ хвърлиха светлина върху истинското й състояние