Недостигът на платина в световен мащаб вероятно ще стане още по-голям през следващите тримесечия, което ще доведе до един от най-значимите дефицити от половин век насам. Това съобщи Световният платинен инвестиционен съвет (WPIC) в своя тримесечен доклад в понеделник, цитиран от Oilprice.

Честите прекъсвания на електрозахранването в страната, от която се добиват 70% от световните доставки - Южна Африка, прекъсват производството. Това идва на фона на силното търсене, което ще изпревари предлагането с 983 000 унции през 2023 г. Явно дефицитът ще бъде най-големият от 1970 г., според доклада.

Проблемите с тока в Южна Африка не са единствените. Според WPIC западните санкции срещу Русия също са допринесли за намаляването на глобалните доставки.

"Дефицитите може да продължат следващите няколко години, освен ако няма значително увеличение на предлагането или значително унищожаване на търсенето. Това изглежда малко вероятно като възможности. Проблемите могат да се разпространят и в други географски региони", казва Тревър Реймънд, главен изпълнителен директор на WPIC.

Тенденцията през последните няколко години в Южна Африка е да се купуват акции вместо метала.

Цените на платината са се покачили с повече от 20% между средата на февруари и края на април от 907 долара на 1127 долара.