Главният източник на приходи на Венецуела пресъхва със спиращ дъха темп. Добивът на петрол на страната през януари е паднал до най-ниското си ниво от 30 години насам, като изключим периода на стачка през 2003 година, сочат данни на S&P Global Platts, цитирани от CNN.

Месечният доклад на OPEC, публикуван вчера, разкрива, че Венецуела е добивала 1,6 милиона барела дневно през миналия месец - с около 20% по-малко, отколкото преди една година.

Вашингтон готви санкции за Венецуела и единствения сектор, носещ приходи

Вашингтон готви санкции за Венецуела и единствения сектор, носещ приходи

Решението обаче все още не е взето

Впечатляващият спад е пореден знак за икономическата и политическа криза във Венецуела. Страната ще проведе президентски избори през април, но международната общност се съмнява в честността им.

Венецуела има повече петрол от която и да е друга страна в света и тежко зависи от суровината, тъй като "черното злато" представлява около 95% от износа ѝ. Държавата няма друг източник на приходи от чужбина.

Венецуела "изгуби" половината си икономика

Венецуела "изгуби" половината си икономика

През 2018 година БВП ще се свие с още 15%, според МВФ

И все пак притежаваната от държавата петролна компания PDVSA добива все по-малко и по-малко петрол през последните години заради корупция, разпадаща се инфрастурктура и тежка криза с дълга.

Междувременно стотици хиляди венецуелци напускат страната, а тези, които остават, трябва да се борят с недостиг на храна и лекарства, престъпност и хиперинфлация, която ще достигне 13 000 процента през тази година, според МВФ.

Очаква се след изборите през април президентът Николас Мадуро да затегне хватката си. Той вече забрани на повечето кандидати от опозицията да се кандидатират.

Останала без пари Венецуела предлага диаманти срещу лекарства

Останала без пари Венецуела предлага диаманти срещу лекарства

Бартерите се завръщат и по улиците на Каракас