Венецуела "изгуби" половината от икономиката си от 2013 г. И става все по-зле. Безработицата ще достигне 30%, а цените на всички стоки са се повишили с 13 000% тази година, според данни на Международния валутен фонд, цитирани от CNN.

Според Алехандро Вернер, икономист на МВФ за западното полукълбо, инфлацията расте заради "загубата на доверие във валутата на страната".

2018 г. ще маркира третата година на двуцифрен срив на брутния вътрешен продукт. През 2016 г. тя се сви с 16%, през 2017 г. с 14%, а през тази година прогнозният спад ще бъде 15%.

Венецуела: от най-богатата южноамериканска страна до най-закъсалата икономика

Венецуела: от най-богатата южноамериканска страна до най-закъсалата икономика

Кратък поглед върху съдбата на държавата

Венецуела е в тежка икономическа, политическа и хуманитарна кризи, предизвикани основно заради политиките на правителството, казват икономисти. В цялата страна липсва храна и медикаменти.

Боливарът пък вече практически не струва почти нищо, а правителството е в дефолт по дълга си.

И не се очаква политическата криза не се очаква да свърши скоро. През пролетта ще има президентски избори, но се очаква Николас Мадуро отново да спечели, след като общо взето забрани на лидерите на опозиционните партии да участват. Към момента е неясно дали на някого въобще е позволено да се кандидатира.

Останала без пари Венецуела предлага диаманти срещу лекарства

Останала без пари Венецуела предлага диаманти срещу лекарства

Бартерите се завръщат и по улиците на Каракас