До неотдавна почти цялото градско и образовано население във Венецуела имаше достъп до чиста питейна вода, санитарни възли и електричество. Страната беше особено богата и притежаваше най-големите доказани запаси от изкопаеми горива в света.

Но икономиката на южноамериканската страна се свива с тревожно темпо, a инфлацията излиза извън контрол. Бедността и протестните вълнения не са изненадващи последици от ситуацията.

Какво обаче се случи и къде се объркаха нещата? Един поглед на Световния икономически форум показва колапса на Венецуела - страната, която се превърна в най-закъсалата икономика в света.

Икономически главоболия

През 2001 година Венецуела бе най-богатата страна в Южна Америка, но славните години отдавна са само спомен от миналото.

Икономиката на страната се свива с 18.6% през миналата година. През 2017 г. брутният вътрешен продукт е с 35% по-малък от 2013 г. и с 40% по-нисък в БВП на глава от населението.

През миналата година инфлацията възлиза на 800%, а прогнозите са тя да достигне до 1600% до края на 2017 г.

Защо авиокомпаниите не искат да летят до Венецуела?

Защо авиокомпаниите не искат да летят до Венецуела?

Превозвачите виждат редица проблеми в страната

Боливарът

Валутата на страната - боливарът, се обезценява до степен, която всъщност я превръща в безполезна разменна монета.

Официалният обменен курс спрямо зелените пари е приблизително 10 боливара за долара. Но в действителност на черния пазар, който е определящ, валутата стои по-близо до 10 000.

Анализи показат, че към края на юли доларът е струвал приблизително 10 389 боливара. Нивото отчита драстична промяна с над 2 000 болирава само за седмица.

35% спад: Икономиката на Венецуела затъва

35% спад: Икономиката на Венецуела затъва

Кризата в страната е безпрецедентна

Петрол

В разцвета си икономиката на Венецуела се подхранваше от приходите от петрол. Венецуелци гледат назад с копнеж по миналото, когато цените на петрола се оценяват на 100 долара за барел.

Спадът в цената на черното злато, което се понижи едва с 21 долара за барел миналата година, връхлетя с тежък удар страната.

Това допълнително се влоши и със спада в нивата на производство, което се е стопило с 10% през миналата година и няма големи надежди да се повиши през 2017 г.

А от другия край на тунела не се вижда много светлина. Някои се надяват, че цените на петрола ще започнат да се увеличават, но признаците не са обнадеждаващи.

Венецуела бавно губи и последния си източник на приходи

Венецуела бавно губи и последния си източник на приходи

Ще излезе ли някога южноамериканската държава от тежката криза?

Глад и протести

Недостигът на основни хранителни продукти като брашно и ориз и свръхвисоките цени в страната доведоха до много бунтове и вълнения.

Месеци наред антиправителствени протести водят до повече от 120 смъртни случая и стотици ранени жители.

Много венецуелци буквално гладуват.

Малкото, които имат достатъчно пари, за да могат да си позволят хранителни продукти, не са сигурни колко точно плащат за храната си, тъй като валутните колебания са постоянни. Ресторанти в страната са били принудени да премахнат менютата си и вече не използват стандартно ценообразуване.

Какво може да се купи с минималната заплата във Венецуела?

Какво може да се купи с минималната заплата във Венецуела?

Преглед на разходите за живот в страната

Венецуелци напускат страната

Ситуацията принуждава десетки жители да напуснат родината си и да търсят късмета си в чужда страна. Съседките на Венецуела обаче се притесняват от това. Нарастват страховете, че огромният брой хора, които се опитват да избягат, може да предизвика мигрантска криза.

Какво се случва?

В момента Венецуела се движи по ръба на острието. Укрепване на икономиката е ключът към измъкване от гражданска война. Неотдавна президентът Мадуро коментира, че 2017-а ще бъде "първата година от новата история на венецуелската икономика". Времето обаче изтича и крайният срок за изпълнението на това пророчество наближава.

10 милиарда долара делят Венецуела от фалита

10 милиарда долара делят Венецуела от фалита

Това е размерът на резервите, с които разполага държавата