Множество превозвачи продължават да се отдръпват от Венецуела. И имат цял набор от оплаквания в полза на решението си.

Сред тях са включително проблеми, свързани с персонала, кражба на багаж, слаба поддръжка на пистите и нискокачествено реактивно гориво, разказва Bloomberg.

Авиокомпании като United Airlines, Avianca и Delta Air Lines или са спрели полетите до закъсалата икономика, или са обявили, че ще напуснат страната.

Други три компании са отменили полети в определени дни заради хаоса в южноамериканската държава.

От Асоциацията на пилотите в Колумбия коментираха, че членовете й, които са пътували до Венецуела, е трябвало да се справят с набор от проблеми, сред които замърсено гориво и куп закъснения.

"Всичко, което е част от инфраструктурата на летището, започна да се влошава", заяви Джулиан Пинцон, ръководител по сигурността и техническите въпроси в колумбийската пилотна асоциация Acadac.

"Започнахме да виждаме проблеми на пистата, проблеми при пътеката за рулиране, проблеми с електроснабдяването на летището, в камионите за дистрибуция на гориво", обясни още експертът.

Социалното и икономическо влошаване на страната предизвиква логистични препятствия. Персонал, веднъж пренощувал в Каракас, след това избира хотели в близост до летището, за да избегне магистралата, която изобилства от бандити.

На този фон трафикът към и от Каракас се е стопил с 40% през 2014 г.