Европа показва стабилност, има голям достъп до таланти и се справи сравнително добре с предизвикателствата по време на пандемията, но... преките чуждестранни инвестиции на Стария континент падат с цели 4% през 2023 г., според данните от проучване на международната одиторска и консултантска компания EY.

Това е на фона на годината, в която избухна първата голяма война на Стария континент от 1945 г. насам.

Имотните сделки в Европа се сринаха. Какво ново на пазара у нас?

Имотните сделки в Европа се сринаха. Какво ново на пазара у нас?

По-високите лихви на запад дадоха своето отражение

ПЧИ са изключително важни за европейските икономики - във Франция изчисляват, че те влияят на 35% от износа и спадът може да удари по ред други системи, пише Fortune.

В страната проектите за преки чуждестранни инвестиции са намалели с 5 % до 1194, въпреки че все още са най-много от всички държави. Великобритания, която е на второ място, отбеляза 6% увеличение, докато проектите в Германия, която е на трето място, намаляха с 12%

IT, софтуер и производство са някои от областите, в които инвестициите са намалели, въпреки че ПЧИ в туризма са нараснали, става ясно от проучването.

Моментът за подобни новини не е подходящ. Еврозоната и Обединеното кралство тъкмо започнаха да показват признаци на възстановяване, след като бяха задушени от високата инфлация и лихвените проценти. Някои от най-големите икономики в региона, като Германия, едва избегнаха рецесията, но все още са слаби.

Босът на фонд с $1,6 трилиона: Американците просто работят по-здраво от европейците

Босът на фонд с $1,6 трилиона: Американците просто работят по-здраво от европейците

Управляваната от Николай Танген структура притежава 1,5% от борсово търгуваните компании в света

"Европа спешно се нуждае от чуждестранни инвестиции и това проучване трябва да послужи като предупредителен сигнал за целия континент", заяви Джули Лин Тейгланд, управляващ партньор за регионите на Европа, Близкия изток и Африка в EY.

Според международната компания геополитическото напрежение и високите цени на енергията натежаха върху нагласите на инвеститорите, както и по-строгите регулации и промените в работните модели след пандемията вече не работят в полза на Европа.

Затова и Тейлгланд призовава политиците да работят така, че регулациите да не пречат на иновациите и на конкурентоспособността на европейските предприятия.