Светогледът е това, което отделя неуспешните европейски компании от успешните американски - това е заключението на изпълнителния директор на Norges Bank investment Management Николай Танген, което той направи в интервю за FT.

Коментарът му е важен, защото става дума за човека, който управлява Норвежкия суверенен фонд - най-големият по рода си в света с активи за 1,62 трилиона долара. Само печалбата му само за тримесечие е $213 млрд. Фондът самостоятелно притежава около 1,5% от акциите на всички листвани компании по света. Около половината от портфолиото са US акции.

Именно в тази връзка Танген беше запитан защо американските акции са със значително по-добро представяне от тези на компаниите от Стария континент. Според него изоставането в технологиите и иновациите е факт и то се дължи на следното: "Ние не сме много амбициозни. Трябва да бъда внимателен в коментарите си за баланса между работа и личен живот, но американците просто работят по-здраво".

По колко дни платен отпуск има във всяка страна по света?

По колко дни платен отпуск има във всяка страна по света?

Данните в проучването се фокусират върху два вида платен отпуск: официални празници и платени отпуски

Aко във всички 27 членки на ЕС има задължителни 20 дни годишен отпуск, близо една трета от работещите в САЩ нямат възможност за почивка, която да не е за сметка на доходите им. А даже и да я имат, масово не се ползва - според данни от 2023 г. в САЩ всяка година се трупат по 765 милиона дни невзета отпуска.

През 2022 г. американците са работили средно по 1811 часа на година, във Великобритания - 1532, във Франция - 1511 и в Германия - 1341, показват данни на ОИСР.

Танген посочи и че бизнес културата и законодателството се различават много солидно от двете страни на Атлантика: "В Америка фалираш и имаш нов шанс, в Европа си загинал".