Сделките с недвижими имоти на Стария континент се сринаха. Европейският пазар отчита това въздействие върху сектора след скока на разходите по заемите, който влоши в началото на годината, предава Bloomberg. Сделките паднаха до най-ниските си нива от 2011-а година насам.

Общата сума от 34,5 милиарда евро за първото тримесечие е спад с 26% в сравнение с вече ниските нива година по-рано, според данни, събрани от MSCI Real Assets. Това отбеляза седми пореден тримесечен спад, тъй като несигурността относно момента на намаляване на лихвените проценти продължава да вбива клин между ценовите очаквания на купувачите и продавачите.

Снимка 653419

Източник: iStock Images

Офис имотите, които са най-голямата част от пазара на бизнес имоти, доведоха до спадовете през първото тримесечие, като обемите намаляха с 45%, като цифрите са Париж бяха особено мрачни. Градът записа най-лошото си тримесечие за продажби на офиси, само с осем сделки на обща стойност под 500 милиона евро.

По-високите лихвени проценти предизвикаха рязка корекция в европейските недвижими имоти, изострена от променящите се модели на работа и нарастващите екологични изисквания, които натежават особено тежко върху по-старите офис сгради.

Спад на сделките в България

През първото тримесечие на 2024 г. наблюдаваме спад в броя на сделките с имоти спрямо четвъртото тримесечие на 2023-а, показва анализ на Arco Real Estate. В София са вписани 7298 сделки, за разлика от миналото тримесечие, когато в столицата са били вписани 10075 сделки.

Във Варна са вписани 3170 спрямо 3860 за четвъртото тримесечие на 2023г. В Пловдив също отчитаме спад при вписаните сделки - 3365 за разлика от миналото тримесечие, когато те са били 4870. Спад се наблюдава и в Бургас, където са вписани 1668 сделки спрямо 2007 през предходното тримесечие на изминалата година.

Общият брой на вписаните сделки с имоти за цялата страна през първото тримесечие на 2024г. е 43799 спрямо 62398 през четвъртото тримесечие на 2023г.

Българите с имоти в чужбина трябва да ги декларират в НАП - автоматичният обмен в ЕС ги издава, ако не го направят

Българите с имоти в чужбина трябва да ги декларират в НАП - автоматичният обмен в ЕС ги издава, ако не го направят

Срокът е 30 април

Повечето продавачи на имоти в Европа се придържаха към своите ретроспективни счетоводни стойности и се съпротивляваха на намаленията на цените, някои нямаха избор поради падежа на дългови плащания или изтичане на срока на финансиране, коментират експерти.

Това постепенно създаде достатъчно предпоставки за това стойностите на имотите да се понижат, повишавайки очакванията, че пазарът скоро ще намери дъно и обемите може да започнат да нарастват.

 Мeждy 180 000 дo 230 000 eвpо вървят цените на двустайните жилища в София в луксозния сегмент

Мeждy 180 000 дo 230 000 eвpо вървят цените на двустайните жилища в София в луксозния сегмент

Имотите от висок в София, които се предлагат в момента на пазара са 16 540 жилища, а тези в строеж - 5 250