Само преди няколко седмици редица европейски държави се надяваха, че по-заможните граждани ще имат възможността да започнат да харчат натрупаните по време на пандемията средства, с което да подсилят възстановяването на икономиките в региона, пише Reuters.

Повишеният брой заразени обаче попари надеждите и донесе повторно въвеждане на рестрикции на континента. В комбинация с мудната имунизация все още е неясно кога — и дори дали — рекордните нива на спестявания ще се превърнат в така нужния бум на покупки.

Както е известно, пандемията унищожи работните места и спестяванията на една част от населението, но в същото време допринесе за значителен ръст на заделените средства на тези, които успяха да запазят работните си места.

В Германия делът на спестяванията от разполагаемия доход се покачва до рекордните 16,2% през миналата година спрямо 10,9% през 2019 г. Във Франция този дял е 22,2% през четвъртото тримесечие на 2020 г. Спестяванията в Италия, Испания и редица други държави, включително България, също нараснаха значително. Икономисти и централни банкери се надяват, че тези спестявания ще подкрепят икономиките, когато силата на пандемията отслабне.

Новите ограничения на Стария континент обаче помрачават тези надежди. Euler Hermes намали прогнозата си за растежа на икономиката на Франция през тази година с половин процентен пункт до 5,4% — въпреки надеждите на Министерство на финансите на страната, че последните мерки ще имат минимален ефект върху икономиката.

Германия, най-голямата икономика в региона, се намира в същата позиция. През декември централната банка прогнозира 3% растеж на икономиката под условие, че мерките ще бъдат отхлабени.

Макар всички да са съгласни, че някои разходи — като посещението на ресторанти или фризьорски салони — не могат да бъдат "наваксани", по-големият въпрос сега е колко дълго ще продължат рестрикциите. Отговорът зависи от успеха на властите в Европа да имунизират населението.

Във вторник главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн заяви, че очаква ограничителните мерки да продължат и през второто тримесечие на годината.

Провалът на ваксинациите в Европа вещае мрачно и тежко лято

Провалът на ваксинациите в Европа вещае мрачно и тежко лято

Докато американците се готвят да се завърнат по плажовете, на Стария континент икономическите проблеми ще се задълбочат