Суверенните фондове в света управляват активи, по-големи от икономиките на повечето държави в света.

Така, например, Норвежкият пенсионен фонд, който е на първо място по активи в глобален мащаб, разполага с такива за над 1,1 трилион долара. Иначе казано той те са на стойност близка до брутния вътрешен продукт на Мексико.

От платформата Statista сравняват в своя инфографика най-големите суверенни фондове в света спрямо техните активи към януари 2021 година, взети от данни на SWF Institute.

Изчисленията показват, че топ 8 на тези фондове в света имат активи, възлизащи на близо 3 трилиона долара или по-точно - 2,932 трилиона долара. Това означава, че те разполагат с такива, които са по-големи от икономиката на Германия.

Веднага след този на Норвегия се нарежда China Investment Cooperation, която има активи от 1,045 трилиона долара. Сред първите 8 има още един от Китай - Националния фонд за социално осигуряване (NSSF), който има активи в размер на 372,1 милиарда долара.

На трето място е суверенният фонд на Абу Даби с 579,6 милиарда долара, а с почти същия размер на активите е хонконгският. Сред първите 8 влизат и два сингапурски фонда - GIC Private Limited и Tamasek, които имат активи, надхвърлящи 410 милиарда долара.

Infographic: The World’s Biggest Sovereign Wealth Funds | Statista You will find more infographics at Statista