Акциите на най-старата банка в света и третата по големина в Италия Banca Monte dei Paschi di Sienа, след като срокът за изпълнението на плана за нейната рекапитализация почти изтече.

От началото на търговията днес ценните книжа на финансовата институция са поевтинели с 16%. Отдръпването на инвеститорите се задълбочи и след доклад, публикуван от Reuters, според който резервите на банката ще стигнат за поддържавен на функциите й за четири месеца.

Днес приключва подаването на офертите за закупуване на акции на Monte dei Paschi, което е част от плана за рекапитализация на банката и привличане на свеж капитал от 5 милиарда долара.

Според запознати обаче кредиторът ще получи оферти за едва половината от тази сума. Това означава, че италианското правителство ще трябва да се намеси и да осигури парите, необходими за спасяването на Monte dei Paschi.

Вчера стана ясно, че правителството в европейската страна ще търси подкрепа от страна на парламента за осигуряването на 20 милиарда долара за подкрепа на закъсалия банков сектор, като част от тези средства са предвидени за Monte dei Paschi. 

С подобно действие обаче Рим рискува налагането от санкция от страна на Брюксел в случай, че парламентът подкрепи инжектирането на 20 милиарда евро в банковата система. Европейският съюз (ЕС) въведе нови правила преди време, според които при криза с финансова институция разходите по нейното преструктуриране трябва да се поемат от нейните акционери, а не от данъкоплатците.

Италия готова да спаси закъсалите си банки с €20 милиарда заем

Италия готова да спаси закъсалите си банки с €20 милиарда заем

Но дали това няма да я скара с Брюксел?