Италианското правителство ще търси подкрепа от страна на парламента за осигуряването на 20 милиарда долара за подкрепа на закъсалия банков сектор, като част от тези средства са предвидени за една от най-големите банки в страната и най-старата в света - Banca Monte dei Paschi di Siena, съобщава BBC.

Финансовата институция трябва да привлече капитал от 5 милиарда евро до края на годината, за да избегне фалит. В случай, че тя не успее да получи тези средства от частния сектор, те ще бъдат осигурени от държавата.

Рим има отговор за решаване на кризата на Monte dei Paschi

Рим има отговор за решаване на кризата на най-старата банка в света

Финансовото министерство готово да инжектира капитал във финансовата институция

Италианският премиер Паоло Гентилони, който пое поста след оставката на Матео Ренци непосредствено след провеждането на референдума в страната, е под голям натиск за това решение.

Причината е, че Рим рискува налагането от санкция от страна на Брюксел в случай, че парламентът подкрепи инжектирането на 20 милиарда евро в банковата система. Европейският съюз (ЕС) въведе нови правила преди време, според които при криза с финансова институция разходите по нейното преструктуриране трябва да се поемат от нейните акционери, а не от данъкоплатците.

Първата банка в света пуска за продажба акции, за да избегне фалит

Първата банка в света пуска за продажба акции, за да избегне фалит

Финансовата институция трябва да привлече €5 милиарда до края на годината

Гентолини описва идеята за отпускането на заема за проблемния сектор като "предпазна мярка". "Ние вярваме, че е наш дълг да се възползваме от тази мярка, за да защитим спестяванията. Надявам се, че всички политически движения в парламента ще споделят тази отговорност", коментира той.

Вчера от Monte Paschi обявиха, че пускат за продажба свои акции с цел да наберат така необходимите им 5 милиарда евро. Ценните книжа ще бъдат предложени на институционални и частни инвеститори. Това е част от стратегията на финансовата институция за рекапитализация.

Миналата седмица друга проблемна банка обяви своя екшън план за избягване на криза. UniCredit съобщи, че ще набере свеж капитал от 13 милиарда евро чрез пускането на акции за продажба. Освен това от ръководството на кредитора потвърдиха, че допълнително 6500 работни места ще бъдат съкратени, като част от вече стартиралия план за намаляване на персонала с общо 14 хиляди души.

UniCredit набира €13 милиарда от фондовия пазар

UniCredit с екшън план за увеличаване на капитала

Италианският кредитор готви масови съкращения