Масовият бензин А95 достигна средна цена от 2,26 лева по бензиностанциите в страната. След като дълго време се задържаха малко над границата от два лева, от края на април т.г. горивата тръгнаха рязко нагоре, като от края на четвъртия месец до днес поскъпването е с близо 10%, показва справка в страницата Fuelo.net.

Така бензинът не е бил толкова скъп от края на август 2015 г. Подобно е положението и при дизеловото гориво. Днес то се продава за средно по 2,28 лева - цена, невиждана също от края на август 2015 г.

Гответе се за поскъпване на бензина до 2.30 лева за литър

Гответе се за поскъпване на бензина до 2.30 лева за литър

Петролът поскъпва и горивата скоро ще го последват

Причините са поскъпването са основно две. Първата се крие в повишената цена на петрола на световните пазари. След като дълго време "черното злато" се търгуваше на цени между 60 и 70 долара на барел, в началото на май цените тръгнаха рязко нагоре, като дори подминаха за кратко 80 долара за барел. Днес цената на брент е малко над 75 долара за барел.

В началото на май пазарите се притесниха от излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран. Ислямската република има четвъртите най-големи доказани резерви от петрол в света, както е и шестият най-голям производител към 2017 година.

Санкциите срещу Иран няма да влязат в сила до началото на август, което оставя прозорец за преговори между световните сили. Връщане на САЩ в ядрената сделка, дори и при по-различни условия, най-вероятно ще успокои пазарите.

Очаква се и скорошната среща на ОПЕК+ да раздвижи пазарите, като Русия и Саудитска Арабия заговориха за отпускане на ограниченията за добив в рамките на картела.

Задава ли се шоково поскъпване на горивата заради Тръмп и Иран?

Задава ли се шоково поскъпване на горивата заради Тръмп и Иран?

Анализатори предвиждат скорошно повишаване на петрола до $100 за барел

Тежкото положение на Венецуела, където цари икономическа криза, също не помага. Пазарите се притесняват и от бъдещи санкции срещу Каракас от САЩ.

Другата причина за поскъпването е традиционното повишение на цените на горивата по бензиностанциите заради очакваното увеличено потребление.

Най-високите цени на горивата у нас поддържа област Шумен, показва справка на в-к "СЕГА". Така например една от големите бензиностанции там предлага масовия бензин А 95 за 2.34 лв. за литър, а дизела - за 2.38 лв./литър. В този регион трудно могат да се открият цени под 2.30 лв. за литър. Друга област с рекордни цени e Благоевград. Там основните горива се търгуват на цени между 2.25 - 2.30 лв./литър.

Като цяло най-високи са цените в Западна България. Областите Монтана, Враца и Ловеч са сред първенците по най-скъп бензин и дизел. В област Монтана например дизелът се намира на средна цена от 2.37 лв./литър.

В област Русе цената е с 18 стотинки по-ниска от средната за страната. Това обаче е субективна оценка, тъй като там също има рекордни цени. Една от големите вериги бензиностанции в областта предлага бензина за 2.27лв./литър, а дизела за 2.32 лв./литър. По-малките бензиностанции в Русенско обаче държат доста ниски цени - от около 2.04 лв. за бензина и 2.08 лв. за литър за дизела. В областите Варна, Добрич, Силистра и Ямбол също цените са по-ниски в сравнение с тези в Западна България.

Любопитно е да се отбележи, че при веригата бензиностанции на Веселин Марешки, които по традиция предлагаха най-ниските цени - дори и под 2 лв. за литър, също има увеличение. В София, например в края на миналата седмица бензинът в тази бензиностанция се продаваше на 2.06 лв./литър, а дизелът - за 2.08 лв./литър.

В Софийска област все още могат да се намерят и цени от 2.18 - 2.19 лв. на литър за основните горива, но като цяло поскъпването е доста осезаемо.

Една страна може да разтърси петролния пазар повече и от Иран

Една страна може да разтърси петролния пазар повече и от Иран

Два риска заплашват производството ѝ, което вече е на исторически ниски нива