Пълнете резервоарите догоре! Общо взето до този извод ще стигнете, след като прочетете тази статия.

Какво се случи през изминалата седмица и с приближаване на края на месец март? Петролът поскъпна сериозно на международните пазари!

Брентът достигна нива от 70,40 долара на международните пазари, като е близо до най-високата си стойност, постигната през втората половина на януари - при ниво от 71,50 долара за барел.

Само през седмицата до 26 март брентът добави близо 10% към стойността си. С колко поскъпна най-масовият бензин А95 по родните бензиностанции? С нула лева...

Цената на литър от най-масовото гориво е при ниво от 2,08 лева, според данни на сайта за сравнение на цените на горивата Fuelo.net. Или все още родният петролен пазар успява по някакъв начин да "абсорбира" ръста в цените на петрола на международните пазари. Не очаквайте обаче това да е вечно!

Макар че около половината от цената на бензина у нас се предопределя от мита, акцизи и други налози, другата половина от цената се предопределя от петролната компонента. Или при равни други условия повишение в цената на петрола с 10% би следвало да се отрази в 5% ръст на цената на бензина.

Няма как да не отбележим факта, че от 15-и май миналата година цената на брента се е повишила с 40% на международните пазари. В същото време цената на най-масовия бензин А95 се е повишила едва с 2 стотинки или 1%.

Разбира се, не можем да очакваме петролният сектор да продължава до безкрай да абсорбира повишението в цената на петрола на международните пазари.

А за шофьорите щатската инвестиционна банка Goldman Sachs има лоша новина - цената на петрола може да продължи да поскъпва. Нещо повече - прогнозите на експертите на банката са за повишение в цената на брента до 82,5 долара за барел - при това до средата на годината, когато стартира летният "драйвинг сезон". А това са нови над 15% спрямо текущите цени на суровината.

И моите очаквания са, че ако това се случи, то е много вероятно да станем свидетели на догонващ ръст в цената на бензина по родните бензиностанции. И докато 15% би следвало да се преведе като около 8% ръст в цената на бензина, при чисто отчитане на ръста на петрола, с добавяне на част от отложеното поскъпване и малко "спекулация" (предвид на силното лятно търсене) - то цена от 2,30 лева за литър бензин през лятото е напълно реалистична.

Снимка 347237

Именно такава, бе цената на бензина през юли на 2015-та година, когато цената на брента бе малко под 70 долара.

Как стоят нещата от техническа гледна точка?

При ниво от 71 долара за барел брент, откриваме два предходни върха - от април на 2015-та година и от януари на тази година. Или ако това ниво бъде преодоляно, то според техническия анализ, е напълно възможно да станем свидетели на по-нататъшно силно поскъпване на петрола.

Както виждаме на графиката, двете пълзяща средни величини - синята (50-дневната) и червената (200-дневната) са напът да се пресекат. А такова пресичане се нарича в техническия анализ "златно пресичане" и когато се случи, обикновено е предвестник на средносрочен възходящ тренд.

Снимка 347238

Така че изводът е един - напълно е възможно скоро да видим сериозно поскъпване на бензина по родните бензиностанции!