Биткойнът е изпреварил най-добре представящата се стока през 2023 година, а именно златото, почти десет пъти. Това обяви маккростратегът в Bloomberg Intelligence Майк Макглоун, цитиран от световните сайтове за криптовалути. 

Експертът смята, че "биткойнът се насочва към период на значителен възход".

Едно от основните предимства на криптовалутата пред златото е потенциалът му за дългосрочен растеж. Докато златото се смята за сигурен актив в от векове, биткойнът съществува малко повече от десетилетие.

И тъй като все повече хора осъзнават потенциала на BTC като средство за съхранение на стойност, приемането му вероятно ще продължи да нараства, подчертава експертът.

Биткойн и финансов хаос: цената на криптовалутата надхвърли $28 000 за първи път от миналия юни

Биткойн и финансов хаос: цената на криптовалутата надхвърли $28 000 за първи път от миналия юни

Добри новини за най-голямата криптовалута

Криптовалута като дългосрочен актив

При златото това би било значително по-трудно, защото предлагането му е ограничено и може да се добива с определен темп. Примеането на физически актив, който има силно ограничени темп на добив и предлагане, би трябвало да е по-трудно отколкото един достъпен дигитален крипто актив.

Според Макглоун BTC може би се намира в преходен период, преминавайки от актив, свързан с риска към по-защитна инвестиция срещу икономическа нестабилност и банкови кризи.

Стратегът сравнява биткойна с банковия индекс KBW, който проследява публично търгуваните банки и банкови институции в САЩ.

Снимка 599527

Източник: Wasabi

Според Макглоун относителната сила на BTC спрямо повечето активи може да показва преориентирането му към глобално дигитално обезпечение и потенциала му да се търгува по-скоро като златото и американските държавни облигации.

Крипто инветиции в несигурни времена

Макглоун също така предполага, че глобалната икономика се измества към биткойн, злато и облигации поради настоящата рецесия. Той смята, че инвеститорите ще се стремят да купуват спадове в тези активи, тъй като светът се накланя към рецесия.

Световната икономика няма да премине през същите периоди на голяма доларова ликвидност, както в миналото, което ще принуди инвеститорите да заемат по-запалена позиция по отношение на биткойн, злато и облигации.

Скорошното превъзходство на най-популярната криптовалута над златото и нейният потенциал за дългосрочен растеж и дефанзивни инвестиции я правят привлекателен актив за инвеститорите в несигурни времена.

И тъй като световната икономика върви към рецесия, биткойнът, златото и облигациите тепърва могат да станат още по-ценни.

Тази седмица нарастващите проблеми в банковия сектор, високата инфлация и подновените надежди за смекчаване на паричната политика на Федералния резерв на САЩ (Фед) качиха цената на биткойна до нива, невиждани от юни 2022 година. Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация мина прага от $28 000 за първи път от близо 9 месеца насам.

Възможно ли е биткойнът да стане глобално платежно средство?

Възможно ли е биткойнът да стане глобално платежно средство?

Какви са "предизвикателствата"