Някои компании ще бъда изправени пред риск от изпадане в неплатежоспособност, когато правителствата намалят тежестта на фискалната подкрепа. За това предупреждава бившият член на Европейската централна банка (ЕЦБ) Беноа Кьоре, цитиран от CNBC.

Властите в Европа и не само въведоха масивни фискални стимули, за да намалят негативния ефект върху икономиката от разпространението на коронавируса. В много от случаите държавната подкрепа спаси компании от фалит, както и да запази работни места.

Въпреки това с постепенното отменяне на тези спешни мерки и в условията на все още невъзстановена икономика за някои фирми ще бъде трудно да продължат да работят.

"Що се отнася до неплатежоспособността в частния сектор, проблемите предстоят", предупреждава Кьоре и добавя: "Ще видим кои са основните проблеми, когато правителствата започнат постепенно да оттеглят подкрепата си.".

По думите на Беноа Кьоре рискът от фалити трябва да бъде адресиран към правителствата, а не към централните банки.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард също призна, че някои бизнеси няма да успеят да оцелеят след коронакризата. Преди няколко дни тя коментира, че възстановяването ще бъде "непълно и ще бъде трансформиращо", тъй като за някои компании ще бъде трудно да отговорят на новата реалност.